feministival'in bloguna hoşgeldiniz


feministival hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
for the english blog click here.

Atölyelere kayıt için: feministivalistanbul@gmail.com adresine mail atmayı unutmayın!


feministival4 from MarIstanbul on Vimeo.



9 Nisan 2010 Cuma

GAyZING - müdahale/performans


Janine Eisenächer ve Gökçe Yiğitel 'Komşular Arası' projesi dahilinde, 2009 yılında, 6 haftalık bir sürecin sonunda YÜZLEŞME adlı performans araştırma projelerini ürettiler. YÜZLEŞME, Berlin'de başladı ve İstanbul'da gelişti. GAyZING performansları da işte bu projenin ikinci bölümünde oluşturuldu ve ilk defa 31 Mayıs ve 1 Haziran'da İstanbul'un iki farklı noktasında gerçekleştirildi.

Şimdi GAyZING performanslarının ikinci ayağını gerçekleştiriyoruz, ama bu sefer hepberaber, bir sürü kadının katılımlarıyla!
Bizi dayatılan sınırları ve rolleri temelinden sarsacağız!

Bu müdahale/performanslar, kadınların gizli sosyal kodlarla girmesinin yasak olarak belirlendiği ya da girdiğinde tehlikede olabileceği, erkek hegemonyası altında bulunan kamusal alanları tekrar sahiplenmek adına gerçekleştirilecek.
 
İlk olarak, sokaklara döküleceğiz ve hepberaber belirlemiş olduğumuz kamusal alanları örnek: Tophane'deki bir kahve, işgal edeceğiz. Hem önce bir insan sonra da bir kadın olarak mekana kendi davranış biçimlerimizi katacağız, hem de mekanın bizlere dayattığı davranış biçimlerini sergileyeceğiz ( çay ısmarlayıp, içeceğiz, tavla oynayacağız, lotto dolduracağız ya da kitap okuyacağız, hatta bulmaca çözüp, örgü öreceğiz..)

İkinci olarak da, orada bulunduğumuz zaman içinde yavaş yavaş çevremizde gördüğümüz, sürekli bizi izleyen ve rahatsız eden erkeklerin, maskülen davranış biçimini benimseyeceğiz. Onlara, görüntülerini kendi bedenlerimizden yansıtacağız, ayna tutacağız bir fikir sahibi olsunlar diye.

Her performans öncesi, Çıplak Ayaklar'ın stüdyosunda, 1 ila 2 saatlik bir hazırlık sürecimiz olacak. Hazırlık süreci, birbirimizi tanımak, ısınmak ve müdahale/performanslar hakkındaki detayları paylaşmak üzerinedir.

Cumartesi ve/ya da Pazar bize katılıp, müdahale edin, SEYİRCİ KALMAYIN!
Artık birer seyirci değil, harekete geçmiş oyuncular olarak kabulümüzsünüz.  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder