feministival'in bloguna hoşgeldiniz


feministival hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
for the english blog click here.

Atölyelere kayıt için: feministivalistanbul@gmail.com adresine mail atmayı unutmayın!


feministival4 from MarIstanbul on Vimeo.



10 Mart 2010 Çarşamba

"feminist erkekler" üzerine


Feministival sırasında temizlik, çocuk bakımı ve yemek yapmak gibi görevler için erkeklere çağrı yapmamızla beraber festival organizasyon ekibi olarak kendi içimizde daha önce tartışmadığımız bir konu ortaya çıkmış oldu; erkekler feminist olabilir mi?
Bu konuyla ilgili genel geçer bir doğru olmadığına inanarak e-posta grubumuzda yazılan bir yorumu herkesle paylaşıyor, herkesi tartışmaya çağırıyoruz.

“Feminizm herkes içindir” kitabını okumadım ama bu sözün içeriğini şu şekilde anlıyorum: Feminizmin herkes için bir sözü vardır. Herkes kendine dair bir söz, bir ifadelenme biçimi bulabilir feminizmde. Bu bağlamda “Feminist erkek olur mu?” sorusuna “Neden olmasın?” sorusuyla karşılık verebilirim. Çünkü feminizmin erkeklere dair de sözü vardır kanımca. Ancak son tahlilde feminizm, kadınların özgürleşmesini esas alan bir mücadeledir ve kadınların kadınlarla ya da daha geniş tabiriyle kadınlık deneyimini yaşayanların birbirleriyle örgütlenmesini savunur bence.

Feminizmin yolunu açtığı erkeklik araştırmaları sayesinde bugün biliyoruz ki; erkekler de toplumun onlara dayattığı toplumsal cinsiyet rollerinin altında farklı şekillerde eziliyorlar. Buna dair bir karşı çıkış elbette ki çok önemlidir. Kadınların kendi “kadınlık”larını sorguladığı gibi, erkeklerin de sadece erkeklerle örgütlenerek kendi “erkeklik”lerini sorgulaması, erkeklerin özgürleşmesinin önünü açacaktır. İşte benim tam da bu noktada merak ettiğim soru erkeklerin neden feminist olmak istediğidir. Kanımca feminizm ataerkil sistemle mücadelenin en önemli ideolojik hattını oluşturur, ancak ataerkil sistemle mücadelenin tek ve yegane yolu feminizm değildir. Eğer erkekler ataerkil sisteminin kendilerine dayattığı rollere isyan ediyorlarsa –ki bence etmeliler- kendilerine neden bir mücadele hattı belirlemezler? Böyle bir mücadele alanı oluşturulursa, feministler olarak bu alanda mücade verenlerle dayanışmamızın ve kesişen gündemlerde ortak işler üretmemizin hepimizin özgürleşme mücadelesini zenginleştireceğine inanıyorum.

(Senem Donatan)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder